KENANGAN TIME KANAK-KANAK DULU :D

02:54 PM | SELASA | 9 SEPTEMBER 2014

Assalamualaikum ... sekian lama tak update blog akhirnya adalah juga idea nak update nih . Korang semua mesti ada kenangan yang memang korang tak boleh nak lupakan time kanak-kanak dulu kan.Samalah macam aisya..aisya pon ada kenangan yang xdapat aisya lupakan ... Bila ingat balik zaman kanak-kanak dulu rasa kelakar pun ada. mana taknya dulu aisya nih suka tau pakai dress singkat paras lutut macam baju sekolah jepun gitu.serius memang lawa sangat baju tuh.bukan aisya cakap aisya yang lawa eh .hehehe :")
Korang nak tahu tak masa kecik dulu aisya nih orang kata memang kaki buli lah ..selalu gaduh ngan abang aisya,bila dah besar sekarang nih takde pon nk buat macam tuh .. dia tarik rambut aisya dan aisya pulak tarik telinga dia..sampai sekarang nih telinga dia dah jadi telinga gajah  .hehehe sorry chik ,, 
Chik tuh abang aisya lah, yang aisya selalu gaduh tuh .pelik ke? jangan macam tuh sebenarnya aisya memang tak panggil abang dekat abang aisya.aisya dah terbiasa dengan panggilan " pokchik ". sorang lagi pulak "udo" dah macam anak saudara pon ada aisya nih.. aisya ada tiga orang abang jewp .. yang abang sulung tuh aisya panggil "abe" . . . baca betul-betul amboi kemain manjanya ya. hahaha . . macam kakak-kakak pulak aisya memang panggil diorang kakak..dengan abang2 aisya yang handsome dan macho tuh mungkin umur kitorang tak jauh sangat sebab tuh aisya tak boleh nak panggil abang dekat diorang ... lupakan hal tuh kita cerita pasal zaman kanak-kanak eh ..
Jom baca .. nak tanya nih ..korang pernah main layang-layang dekat sawah padi ? dulu belakang rumah makcik aisya ada sawah padi .tapi aisya tak panggil sawah padi aisya panggil " pade " .kawasan tuh memang sesuai main layang-layang.aisya ingat lagi time tuh umur aisya 5 tahun . angin kuat sangat sesuailah main layang-layang.selesai mai layang-layang abang-abang dan kakak-kakak aisya ajak aisya pergi tangkap belalang.. belalang yang warna hijau tuh . arwah nenek aisya kata belalang tuh boleh makan ... disebabkan aisya nih memang tak tahu pape.kecik lagi time tuh,aisya pergi tangkap dan suruh arwah nenek aisya goreng. perhh memang sedap .rasa dia macam udang goreng tapi sekarang nih bila dah besar langsung tak boleh nak makan..aisya rasa loya .dekat belalang pon ika takut hahaha .. hebat tak ? hebat tak ?
korang mesti terkejut nih coz korang tak biasa buat kan ? aisya dulu dikira nakal jugaklah ..suka kawan dengan sepupu-sepupu laki . bila raya kan diorang suka main mercun.aisya pon join sekali main mercun dengan diorang. pakai baju kurung nih tapi main mercun siap campak mercun dalam air lagi..hahahaha brutal tak aisya ? bila ingat balik lucu lah pulak . masing-masing dah besar sekarang nih .cakap pon x .kalau dulu mana malu siap main kahwin-kahwin lagi . hahaha .sengal kan ?
Pernah tak korang main "too nusuk" . tahu tak apa tuh ? hah meh sini aisya cerita. aisya bagi hint lah sikit dekat korang . lepas tuh korang cuba teka ya. permainan nih boleh jewp main berapa orang pon yang penting mesti ada sorang yang akan kira 123 then cari yang lain . tugas yang lain pulak menyorok jangan bagi yang sorang nih jumpa. amacam korang dah dapat teka ke? permainan apakah itu ? hahahaha jeng--jeng...
kalau tahu PM aisya ye. cehwahh. hahaha
Sebenarnya ada banyak kenangan yang kita tak boleh nak lupa ada yang gembira, sedih dan kecewa.semua ada.yang paling aisya susah nak lupa ialah kenangan time aisya xcident motor. orang yang bawa motor tuh adalah abang aisya.dia tak berapa nak mahir sangat bawa motor tapi dia selalu bawa aisya jalan-jalan.time tuh aisya darjah 3 . nak buat macam mana kan malam tidak berbau .tetiba jewp ada sorang pakcik nih bawa motor entah pape menyebabkan abang aisya nih hilang kawalan dahlah dia memang nervous time tuh . aisya tercampak dalam hutan .dah macam drama aksi pon ada nih,  korang kenal kan dawai besi ? hah benda tuhlah tersangkut ke tercangkut hah . apa-apa jela asal korang faham. benda tuh lah yang menyebabkan aisya tak dapat nak jalan selama seminggu .. nak pergi sekolah pon susah.sampai sekarang masih ada lagi parut tuh dekat lutut aisya.mula-mula tuh aisya tak nangis pon sebab tak tahu kaki aisya berlubang sampai nampak tulang,sakit tuh memanglah ada.. tapi ingatkan sikit jewp coz tuh aisya relax jewp jalan.bila abang aisya tegur yang kaki aisya berdarah,aisya terus nangis.terus tak boleh nak jalan.dramatik sungguh nih.hahaha
Jadi tak peliklah kalau aisya fobia sangat dengan motor. korang pon dah tahu kelemahan terbesar aisya.huhuhu
.pernah jugaklah kawan-kawan aisya ajak naik motor dengan diorang.aisya selalu tolak,tak beranilah .. bila sebut pasal nih aisya teringat plak masa aisya tingkatan 3.
Aisya ingat lagi time peperiksaan PMR . hati tuh hari last PMR, nak dijadikan cerita hujan pulak tiba-tiba turun jadi susahlah sikit aisya nak balik rumah.masa tuh ayah aisya keje lagi jadi dia xboleh nak tinggal keje dia kebetulan plak aisya habis pekse awal, nasiblah kena balik dengan teksi .. lepas tuh adalah sorang kawan aisya nih dia kecian tengok aisya kena hujan tunggu teksi nak balik rumah .. dia nak tumpangkan aisya.aisya nih memang takut nak naik motor. fikir puya fikir dan pujuk punyalah pujuk aisya setuju nak ikut dia balik. punyalah baik hati sedangkan kitorang bukannya sekelas.dia janji dengan aisya yang dia xbawa laju .. time tuh aisya memang menggigil dan seram sejuk dah ..sampai berpeluh2. aisya pon mintak nak pegang bahu dia sebab aisya takut sangat dan dia pon kata boleh . aisya peganglah .. sampai jewp depan jalan rumah aisya,aisya tengok baju dia dah terkoyak .. Masyaallah .kecian dekat dia.. nasib baiklah dia faham aisya macam mana.malu aisya tau..hehehe
tapi tuhlah indahnya zaman kanak-kanak nih . kalau korang ada zaman kanak-kanak yang kelakar share lah dengan aisya .. tag okey .. aisya pon nak tahu jugak . hehehe 

" Sweet ! Apabila Aisya Ieyka Menaip Entry =)) "

9 ulasan:

✿AINAA ROSEBERRY✿ berkata...

Zaman kanak kanak paling menyeronokkan.. yeahhhhh

nur as berkata...

bestnyee zaman kanak-kanak kan..

CintaHati Lina berkata...

zaman yang kita tak akan lupa sampai kita kat alam lain kan... sangat best dan ada pahit dan manis... ^__^

ctfand berkata...

Memang seronok zaman kanak2. Tak fikir apa2..main, main, main.. kalau boleh taknak jadi dewasa..hihi

Miss Moon berkata...

wahhh ley tahan jugaks garangnya aisya neh ya ...

tapi bila dah besar neh zaman kanak kanak la yg paling best kan

Irz Zack berkata...

teringat masa kecik2 dulu. nak kawan dengan budak2 lelaki je. dorang main guli, kita pon nak main guli. dorang main longkang, kita pon main jugak longkang. Pastu paling best dorang nak main lumba lari kita pon sebok jugak. sekali dah lari2 jatuh bedentum dahi kat jalan tar. bedarah2.. baru tau sakit.

lepas tuh terus tak join dah geng budak2 laki. terus ambik patung main dengan geng budak perempuan. hahaha

Nur Farahuda berkata...

Assalamualaikum, huda singgah blogwalking sini.Maaf lambat blog walking dekat blog korang semua ye. Oh ye, apa - apa pun thanks tau sebab share link dengan huda dalam group fb #kelabbloggerbenashaari.
Huda dah senaraikan link blog awak semua dalam entry blog walking dekat blog huda. Jemput singgah dan blogwalking juga ye dekat blog blogger lain,hehe =D
http://nurfarahudahud.blogspot.com/2014/08/blog-walking-di-blog-mereka.html

CIK JATT berkata...

Zaman kanak2 sis, paling takle lupa selalu ponteng p tadika. Rasanya 1 hari sebulan je kut g. Seb baik anak2 tak dapat perangai ni :)

Salam kenal ya..

jemput singgah blog sis

http://cikjatt.blogspot.com

Hasnieda Mohamad berkata...

Miss the good old days... kenangan kecik2 tinggal kat kampung... main dalam sawah... kejar2 itik.. berkubang dalam parit kat depan rumah... panjat pokok pelam!... hahahaa... now the fun has gone... kampung pun tak semeriah dulu dah... :'(

Small Cute Purple Pointer