PERODUA AXIA :")

09:40 AM | WEDNESDAY | 20 OGOS 2014
Assalamualaikum rakan-rakan yang disayangi . hehehe semangat nih . pagi-pagi dah update blog.yang buat aisya excited sangat nak berceloteh pagi-pagi nih disebabkan oleh PERODUA AXIA. korang percaya tak kalau aisya cakap aisya nak beli kereta nih ? hoho :D
Ada lagi ke yang tak tahu pasal kereta nih ? asenya semua dah tahu kan ..nih ada sedikit info aisya nak kongsi dengan korang ..PERODUA AXIA nih ialah model terbaru dari pihak perodua 2014 bagi menggantikan PERODUA VIVA. tempahannya akan dibuka bermula dari harga serendah rm24,900. Ianya telah dirasmikan sendiri oleh pihak perodua.
Tempahan perodua axia nih boleh dilakukan pada hari jumaat lepas 15 ogos 2014 * aisya dah tempah dah .. korang camne ? * nak memudahkan korang . aisya kongsikan website untuk membuat tempahan  secara online http://www.perodua.com.my/ ..
Sebenarnya perodua axia nih terbahagi kepada empat variant yang akan dikeluarkan iaitu standard E ( variasi asas yang berharga RM24,900 ) , Standard G , Special Edition (SE) dan Advance.. kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal variant perodua axia nih tengok sini erkk Harga Dan Spesifikasi Perodua Axia Baru.. dalam blog nih ada memaparkan tentang perodua axia dengan lebih terperinci lagi.. aisya nak terangkan pon tak tahu sangat . jadi korang baca lah blog yang aisya kongsikan tuh :)



 nih lah perodua axia yang aisya cerita kat korang tuh >.< amacam cantik tak ?? :D aisya tak tahu lagi nak pilih warna ape.. cadangan korang ??? mana tahu warna yang korang pilih tuh cantik . hehehe :D mula-mula tu aisya nak warna pink . tapi takde plak... kuningkan takut menyerlah sangat .. so camne ??? bagilah pendapat korang ... aisya dah pening sebenarnya nih..warna apa yang sesuai dengan aisya..
Sebenarnya aisya sendiri tak tahu variant mana yang dipilih sebab semuanya diuruskan oleh abang dan kakak aisya... yang aisya buat bayar jewp tiap-tiap bulan ..
Dijangka kereta yang aisya tempah nih akan sampai awal bulan 9 . Alhamdulillah .. takdelah menyusahkan abang nak hantar dan ambil aisya dekat tempat keje lagi . kalau tidak tiap-tiap hari dia kena hantar.dia kena ambil . kesian jugak dekat dia.. mesti penat .. aisya pon kalau boleh nak orang tolong bawakan. hehehe tak best sebenarnya drive nih.. lagi best kalau kita jadi penumpang jewp .. biar orang lain yang bawa.. kita boleh relax2 xyah susah-susah nak tengok kiri kanan kan . hehehe * dah datang dah penyakit pemalas *
okeylah korang .. jangan lupa bagi pendapat erkk . hehe ... jangan lupa jugak follow blog aisya nih . tak menarik sangat tapi boleh tahan kan ? hahaha Assalamualaikum >.<


" Sweet ! Apabila Aisya Ieyka Menaip Entry =)) "

12 ulasan:

miss wawa berkata...

yeyeahh.. sama dengan wawa.. hiks.. wawa pun bercadang nak beli axia nih.. pendapat wawa la kan, aisya sesuai dengan warna putih.. hee^^ kan? kenapa xde warna pink kan? haha..

idzwa kamaruddin berkata...

cantik kann

AisYa IeyKa berkata...

@miss wawahehehe ... mng comel kereta nih ... xde mahal sangat ... betol ke warna putih sesuai ngn aisya ? family aisya pon cakap camtu jugak .. tuhlah rugi btol xde wrna pink . kalau myvi ada.. tapi aisya xnak myi .. hehehe ambik jela warna ape2 pon . tk gtu wawa ? hehee :D

AisYa IeyKa berkata...

@idzwa kamaruddin cantik cantik cantik .. hehehehe :D ;)

Karya Mahirah berkata...

pak wan pun nak beli axia ni gantikan kereta kancil dia yang dah berusia 20 tahun.. haha lama tak? kiki.. cantik..

Pykaa Pdott berkata...

cantikan , pyka prasan jugak dkat fb ada post psal kereta nie , cantik , kalau pyka amik warna biru atau putih . :D

Alia Erfani berkata...

wahhhhh... cantik ^_^

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata...

Wah nanti pakai kete baru la yer ^_^

cik kiera berkata...

Cantik axia ni....

cik kiera berkata...

singgah sini. cantik axia ni ye :)

Adikchiek berkata...

Sye pun minat putih juga... Berkenan sangat ngan SE tu. .sabor je lah Settle hal beli rumah dulu.. Aisya , dah dapat ke kete yang di booking tu?

annony nimus berkata...

dah pakai axia advance for 3 months kot...another 1k before 1st service

1. FC
- In town driving - average 14.5 to 15++ km/l
- highway (kl-melaka) - 17to 18km/l (rasa kalo lagi jauh lagi jimat) on average 110-120km/hr
- fuel tank rasa mcm cepat habis..maybe sbb kecil..
-total distance for 1 fuel tank roughly about 450km kot...plus minus laa
-top speed 130km/hr kot

2. Speed/acceleration
- flat - superb driving @ 120km/hr
- rolling/undulating road - speed drops significantly and enginer kinda sluggish upon incline...need to press more throttle to maintain speed
- 60-100km/hr - sluggish feeling..slow to reach 100km/hr
- nak potong kereta kat jalan lama x confident sbb xde pickup.
- nak keluar laju dr simpang pon sama...theres delay 2s in response when pressing the throttle...so u better make sure the dist of incoming car is suffice.

3. handling - superb

4. comfort
- suspension - superb..less bumpy than myvi.. good for long distance travelling..
- aircond- suck big time....tak sejuk
- audio- good
- door lock..sorry no automatic door lock upon pressing brake or moving..

Verdict - u might want to consider for lower version..if on tight budget..good car but wish the engine to be slightly better and powerful like ford eco boost 1.0...

Small Cute Purple Pointer