DIA JODOHKU ! PART 2

11:31 PM | MONDAY | 25 OGOS 2014
Assalamualaikum semua..jemputlah baca,,sambungan dari part 1 :) kalau belum baca lagi part 1 . baca erkkk :")

HILYA ANESSA| RAIMI ISKANDAR | HILYA SOFEA | RAKIF HELMI

“ papa. “ panggil aku ...
“ Iya. Sayang buat ape dekat sini . nak jumpa dengan future husband erkk? “
Time tuh aku sikit pun tak terasa nak senyum bila papa melawak macam tuh . 
“ Iya datang sini,Iya nak berterus terang dengan papa dan uncle. Kita bincang jewp dekat sini terus,, selesaikan ape yang patut.Iya dah tak sanggup nak tanggung semua nih lagi papa”
Papa pandang muka aku dengan hairan.. uncle Ikmal pon.
“ kenapa nih Nessa. Kamu ada masalah ke ? ke Raimi nih ada buat masalah dekat kamu.cepat cerita dekat papa kamu dan uncle nih.. kita selesai elok-elok “ 
Aku pandang muka Raimi.nampak tenang jewp takkan tak takut langsung mamat nih.
“ papa, Iya nak batalkan perkahwinan nih, uncle Nessa minta maaf. Nessa tak boleh nak teruskan semua nih. Ape yang Raimi beritahu dekat papa dengan uncle tuh semua nya tak betul . Nessa tak pernah cakap yang Nessa nak kahwin dengan dia uncle..papa Iya minta maaf sebab buat macam nih dekat papa.Iya tahu papa sayang Iya tapi soal hidup Iya biar Iya yang tentukan sendiri ..”
Tidak semena-menanya papa aku menampar pipi aku dengan kuat . semua orang yang berada dekat lobi tuh memandang aku . sakitnya bukan kepalang tapi yang lagi menyakitkan bila papa tampar aku di depan mamat blur. Kenapa papa buat Iya macam nih . Iya nih anak papa.
“ aku tak pernah ajar kau kurang ajar macam nih Hilya Anessa.siapa yang ajar kamu nih. Budak tak guna tuh ke ? Rakif yang ajar kamu buat perangai macam nih. Sebab tuh papa tak berkenan dekat dia.sebab dia ajar kamu benda yang bukan-bukan ...selama nih kamu tak pernah melawan cakap papa .sekarang nih berani kamu buat keputusan seorang diri dan malukan papa depan uncle Ikmal.”
Airmata aku mengalir.aku tak mampu nak menahan sebak lagi.selama aku hidup papa tak pernah nak naik tangan dekat aku . kalau Sofea tuh pernah jugak sekali. Disebabkan lelaki tuh papa sanggup tampar aku .
“ kenapa papa nak kaitkan Kif plak dalam hal nih . dia tak tahu pape pun papa.dia tak pernah ajar Iya buat semua nih. Iya buat sendiri. Pernah tak sekali jewp papa fikir perasaan Iya? Selama Iya hidup nih Iya ikut semua yang papa suruh.dalam pelajaran papa suruh Iya tukar course sedangkan Iya minat dalam pengurusan landskap tapi papa suruh Iya ambik perniagaan.Iya ambil demi papa.Gelang tangan yang Iya beli dengan hasil titik peluh Iya sendiri masa tunggu result SPM  papa suruh Iya bagi dekat Sofea sebab dia nak. pernah tak papa fikir ? pernah tak? Pernah ke selama nih Iya bantah cakap papa ? tak pernah sekali pun.kenapa Iya selalu kena tanggung ape jewp yang Sofea buat.Iya nih betul-betul anak papa ke ? “ 
Aku menangis semahu-mahunya.tak kiralah orang nak pandang ke ape.yang penting aku puas hati ..
“ papa buat semua ni sebab papa sayang kamu. Pasal gelang tuh papa ingat kamu tak kisah . lagipun gelang tuh murah jewp . kalau kamu cakap nak papa boleh belikan yang baru .. “
Aku ingat papa faham perasaan aku selama nih . rupanya tidak .
“ bukan soal murah ke ape papa. Gelang tuh Iya beli dengan hasil titik peluh Iya sendiri.sama jugak dengan perkahwinan nih.Iya dah ada pilihan hati mungkin tak sekaya keluarga uncle Ikmal tapi Iya betul-betul cintakan Rakif papa.tak ada sapa yang faham Iya seperti Rakif faham Iya papa.”
Aku tak sanggup nak tengok muka papa lagi. Hati aku sebak sangat ..aku terus berlari keluar.buat ape aku berdiri dekat situ dan cerita perkara sebenar kalau papa tetap dengan keputusan dia tuh . Raimi dan uncle Ikmal sepatutnya faham yang aku tak boleh terima perkahwinan nih. Macam mana lagi aku nak buktikan yang aku tak cintakan Raimi.
 ‘ papa kenapa papa tak faham langsung perasaan Iya.papa kata papa sayangkan Iya.sekarang nih hati Iya sakit sangat papa... ‘ aku menangis sendirian.
Malam itu aku pulang agak lewat ..tepat pukul 12 malam kereta ku sampai ke perkarangan rumah. Aku nampak kelibat papa dan mama.mungkin diorang tengah tunggu aku . petang tadi pun 12 misscall dari papa dan 10 misscall dari mama. “ Iya, kenapa balik lambat sangat ni  Iya pergi mana? Dari petang tadi lagi mama dan papa call Iya.ada apa-apa yang berlaku ke ni ? “ tanya mama padaku . aku taknak jawab apa-apa sebab semua jawapan aku tuh ada pada papa. Bila aku pandang muka mama, mama macam tak tahu pape. “ Iya .. mama tanya kamu ni . kenapa kamu senyap macam tuh ? “
“ mama, Iya penat sangat nih . tak boleh ke kita bincang esok jewp mama” aku malas nak gaduh lagi dengan mama.cukuplah petang tadi aku gaduh dengan papa.aku tak sanggup dah buat macam tuh dekat family aku ..
“ nanti dulu Iya,,, kamu jawab dulu soalan mama. Lepas tu kamu nak tidur ke nak apa ke pergilah.”
Aku pandang wajah papa, aku nak cakap pun serba salah .. perasaan kecewa tadi masih lagi tersisa dalam hati aku nih . “ macam nilah mama.kalau mama nak tahu sangat apa yang jadi dekat Iya hari nih. Mama tanya jewp papa.takkan papa tak cerita apa-apa dekat mama hari nih? Kan selama nih semua perkara mama dan papa kongsi .” aku terus berlalu dan masuk ke bilik ku .. tak betah lagi aku duduk di sana...selagi semua nih tak selesai selagi tu aku akan tetap macam ni.

" Sweet ! Apabila Aisya Ieyka Menaip Entry =)) "

13 ulasan:

Dak Teja berkata...

u tulis sndiri cerita ni?
WOW really impressive..

Ada smbungan lagi ke?

AisYa IeyKa berkata...

@Dak Teja ya . aisya tulis sendiri .. hehehe thanks.. baru belajar jewp nih.. belum mahir lagi .. kalau ada rezeki nak letak cerpen nih dalam penulisan2u.. :)

adk dayah berkata...

wahhhh,,,nk smbungan.. T_T beest la awk :)

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata...

Kesian kat Iya tu. Zumal sendiri pernah lalui pengalaman lebih kurang camtu...

dilakhir berkata...

AHAHAHA NAK TAHU.. JADI KE TAK KAHWIN DENGAN PILIHAN PAPA IYA TU ATAU BERUSAHA PERTAHANKAN CERITA DENGAN RAKIF..

SAMBUNGAN PLEASE..
NANTI TAG DEKAT SINI TAW HIHI
http://myimpiannaad.blogspot.com/

TERUS BUAT SAMBUNGAN TAW, NAK TAHU :D

fatihah fazlin berkata...

macam best je ni,, kena datang sini selalu lah nak baca! hehehe..

btw, nik ada menulis jugak e-bovel kat blog, jemput singgah baca :)

AisYa IeyKa berkata...

@Ahmad Zu Mal Md Rayi zumal.aisya pon sedang alami sekarang nih.. mungkin sebab tuh tercetus idea nak buat e-novel nih .... :)

AisYa IeyKa berkata...

@dilakhir alolo okey dear .. hehehe :) nanti aisya selalu tag dekat kamu .. hehe :) thanks ya sudi baca

AisYa IeyKa berkata...

@fatihah fazlin datanglah selalu.hehehe isyaAllah...ada masa aisya singgah blog kamu ya :)

AisYa IeyKa berkata...

@adk dayah hehehe thanks tau dayah :)

Princes Yuyue berkata...

Part2 ...wuuuu ada part tuh sedih, emo lah akak baca cerita nih ..hihihi ..best dear :)

AisYa IeyKa berkata...

@Princes Yuyue dah baca yang part 4 .. lagi sedih kot kak :)

mama'snia berkata...

Aaa...♡♡♡

Small Cute Purple Pointer