~berikan aqu cinta part 3.. ♥!

muhamad alif daniel bin adam


"betul ke ni lisya??"tanya ibu..
alamak mampus aq..camne ni...hantu punya abang..alahai camne ni..
"lisya,,,mama tanya ni?? betul ke tak? jawab lah"..
"eerrr....mama sebenarnya kan lisya gurau jela..abang ngah tu tak bagi can lisya nak gurau..
lisya tengok dia termenung je tadi..so lisya nak gurau lah ngan die..tak sangka lak boleh jadi camni..mama plez jangan marah lisya k..lisya janji tak buat lagi...lisya sayanglah kat abang ngah tu..." hehehehe...pandai tak aq berlakon..?? tapi aq memang sayang kat abang aq tu..sape yang tak sayang kat abang yang ensem camtu..
"betul ni kamu tak buat camtu lagi?? promise???" tanye ibu lagi...
"yela-yela..promise...tak buat lagi.."..alhamdulillah,,,thanks ibu..hehehe..tawa danny dalam hati..
"so sekarang nih ibu nak lisya mintak maaf ngan abg ngah ? boleh tak ?"
'ala ibu nih sengaja jugak nak kenakan aq.'
"abg ngah , lisya mintak maaf.. janji xbuat lagi.. plez forgive me.. janji xbuat lagi dah"..
sengaja jewp lisya monyok kan mukanya agar timbul simpati di hati daniel...
"ok,abang maafkan lisya..tapi lau lisya buat lagi abang gthu ayah,,biar ayah denda lisya yang nakal ni.."
ugut daniel pada adiknya itu..
"yela,,lisya xbuat lagi..abang ni..benci lah..x aci main ugut-ugut camtu..dah tahu ayah tu cam singa dah tentu-tentu lisya  tak berani lagi dah.." daniel ketawa dengan kuat nya tak kala dengar omelan lisya itu..
lisya kini telah kembali ke alam yang nyata..dia tersenyum sendirian apabila teringat peristiwa tersebut..
tiba-tiba dia rasa amat rindu pada abang ngah nya itu..lau lisya col tentu abang nya itu mengamuk sebabnya abang ngah nya paling tak suka lau orang ganggu nya time dia belajar..adoii..rindu nya kat angah..angah col lah..lisya bermonolog..
ring...ring...ring...bunyi deringan telefon di tangan lisya.. 'alahai sape yang col lak ni..hah??? abang long..pehal col aq ni..aduh,,,nak cakap pe ngan dia ni..nak angkt ke tak ni..lau tak angkat dia tentu gthu ibu nanti..terpaksa lah aq angkat jugak..' 
"hello,,assalamualaikum,,ye along?? nape col lisya ni??" tanye ku,,permulaan bicara..
"waalaikummussalam...xde pape lah..along rindu kat lisya je..sebab tu col" hehehe..gelak idham..gemersik sekali...
'aduh,,leh cair taik telinga awek-awek ni lau dengar abang long aq ketawa.. "nape senyap je ni lisya?? abang gurau jela..hahaha..lisya ni serius sangat lah..dulu masa kecik tak de pun serius camni,, abang nak gthu abang nak balik je..tapi abang tak tahu lagi nak balik bila..rindu lah kat malaysia..dan rindu kat lisya jugak..hahaha" mak ai..nape along aq jadi gatal camni ni..selama ni serius gler..mana ade ketawa besar camni,,kena sampuk dek hantu bunia mana lak ni.. "lisya....hello...lisya dengar tak ni??"
"hah..der...dengar lah along..urmm..ok nanti lisya gthu ibu..tapi nape along tak col ibu terus je kan lagi senang tu..xyah lisya sampaikan.."
"kiranya lisya tak sudi lah ni along col erk?? tak pelah lau camtu..sekarang along dah faham nape lisya tak pernah col along..dan pernah berhubung ngan along..lisya benci along rupanya" alamak mamat ni fikir camtu lak..adoi...camne aq nak pujuk ni..lau angah senang aq nak pujuk tapi lau along ni susah lah..
"bukan camtu lah along..lisya tak biasa lah ngan along..maaflah lau lisya ni terlalu berterus terang..selama ni pun kita tak pernah rapat kan..along selalu bz..xde kat rumah..yang ade pun angah je..lisya rapat ngan angah je..maaflah lau along terasa ngan perangai lisya k..k lah assalamualaikum.." 
"lis"..tup..tup...tup... belum sempat idham nak jawab salam lagi lisya matikan talian camtu je..
apelah along ni..dah tahu aq tak rapat ngan dia..buat pe nak col aq..col ibu lah..
meluatlah ngan laki ni..huh...
"lisya cakap ngan sape tu" tiba-tiba haji harun datang sergah lisya..
"ayah ni,terkejut lisya tau..hehe...takde sape lah..cakap sorang-sorang..tadi along col..dia kata nak balik malaysia..tapi tak tahu lagi nak balik bila..dia suh lisya gthu ibu..alang-alang ayah ade kat sini..lisya gthu ayah..
nanti ayah tolong sampaikan kat ibu ye..ingat tau..tu amanah along...dosa tau lau tak sampaikan seperti yang di amanahkan tu.." panjang lebar lisya gthu..tanpa sempat haji harun menjawabnya.
"best bercakap ye?? tak sempat ayah nak jawab..dengar sini sayang..ayah nak kenal kan kamu dengan anak kawan ayah..budaknya ensem tau..pandai lagi..kamu kan suka pelakon korea tu..muka dia sebijik cam pelakon yang kamu minat tu..malam nanti dia ajak kita sekeluarga  makan kat hotel..kamu nak tak ikut ayah dan ibu?? ayah tak nak paksa kamu ..tapi lau kamu sayang ayah dan ibu tak salah lau kamu ikut kan kemahuan ayah kan?" 
'alamak,,ni yang aq tak nak ni..ape lah yang ayah fikir ni..aq kan budak lagi..takkan nak kahwin lak..
angah tolong lisya...'
"urmm..nanti lah lisya fikir dlu k..abang ngah ade sekali tak?? tanya lisya
"nape plak dengan angah nye?? ayah ajak kamu bukannya angah..angah kata dia balik petang nanti..tapi takkan dia nak ikut..dia tentu penat..tak pelah..kamu jela pergi dengan ayah dan ibu.." sambung haji harun lagi..
"urmm..lau angah nak ikut camne??"tanya lisya
jawab haji harun lak.. "ok..lau angah nak ikut ayah on je..bukan nye ape..just makan malam je..yang penting kamu kena ada..ok,,ayah naik atas dulu..nak mandi..jangan duduk lama-lama kat sini...




" Sweet ! Apabila Aisya Ieyka Menaip Entry =)) "

Tiada ulasan:

Small Cute Purple Pointer