VIRUS EBOLA -..-

10:06 AM | TUESDAY | 19 OGOS 2014
Assalamualaikum semua , hari nih baru sempat nak update blog ,, mungkin benda nih dah lama.mungkin dah lapuk tapi aisya tetap nak kongsi dengan korang semua ...pasal penyakit EBOLA .. sebelum tuh ,, aisya nak ucapkan terima kasih dekat kakak yang cantik nih .. KAK ENA sebab benarkan aisya copy benda nih dari blog dia . THANKS kak ena :)
Penyakit virus EBOLA nih jugak dikenali sebagai EVD dan sekarang nih memang sedang merebak .Penyakit nih jugak bahaya .Ciri-ciri penyakit nih selesema,dan pendarahan dalaman mungkin teruk dan kadar peratus untuk selamat jugak rendah .
Tuh serba sedikit pasal EBOLA nih .. bila fikirkan balik rasa seram sejuk . tambahan pula hari tuh aisya demam .. nak kata xteruk boleh tahanlah .. demam,selesema, batuk, sakit tekak ... nasib baik sekarang nih alhamdulillah dah sembuh .. walaupon masih lagi batuk tapi dikira okey lah ... 
Dalam keadaan cuaca yang macam nih memang mudahlah nak kena penyakit demam dan sakit tekak ..sape-sape yang bercuti overseas tuh berhati-hatilah .. terus pergi hospital yang berdekatan dan check kesihatan korang okey ..
Penyakit sekarang nih kebanyakkannya datang dari haiwan so kat sape-sape yang pelihara haiwan tuh korang kena jaga haiwan korang bersih-bersih . baru tak mendatangkan penyakit .. okey : D
Kalau simptom simptom virus EBOLA nih ada pada diri korang walaupon salah satu jewp . cepat-cepat pergi klinik tapi lebih bagus kalau korang pergi hospital . jangan main-main tau .. tanda-tanda awal boleh lagi diselamatkan .. ambil serius ya ..
Jom sama-sama kita jaga kesihatan.makan makanan yang sihat hindar dari pergi tempat-tempat yang bahaya.. jangan kerap sangat bercuti overseas.kalau nak bercuti jugak korang check elok-elok dulu sama ada tempat tuh selamat atau tidak .. okey .. mencegah tuh kan lebih baik dari merawat .. so korang pandai-pandailah fikir ye.. 
Kita sama-sama doakan virus EBOLA dijauhkan dari kita... InsyaAllah . amin :)
dan tak lupa jugak . sambil-sambil korang baca nih ,, mesti korang ada masa terluang sikit kan .. sama-sama lah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk mangsa-mangsa MH17 dan jugak MH370 .. kepada yang beragama islam semoga mereka semua ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.. AMIN ..
Dan tak lupa jugak doa untuk GAZA .. semangat juang mereka takkan mampu kita contohi .. hanya titipan doa jewp yang mampu kita beri .. sama-sama lah kita sedekahkan AL-FATIHAH ya .. :)



" Sweet ! Apabila Aisya Ieyka Menaip Entry =)) "

7 ulasan:

✿AINAA ROSEBERRY✿ berkata...

Malaysia belum terkena lagi.. hope kita dilindungi

AisYa IeyKa berkata...

@✿AINAA ROSEBERRY✿tuh lah kakak ena. harap xdelah kat negara kita nih ... amin :)

Etuza berkata...

asala ya..ruang follow tak lancar di laptop saya tak keluar paparan. Saya pasti akan follow ya..sorry line x lanvar

AisYa IeyKa berkata...

okey . takpe :)

Etuza berkata...

alhamdulillah dah follow ya.line slow..
terima kasih.ebola semoga kita terhindar.amin

Etuza berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
AisYa IeyKa berkata...

sama-sama.. terima kasih jugak sebab follow balik ya . moga2 camtu lah .. amin :)

Small Cute Purple Pointer