Salah Ke Kalau Saya Nih [ PELAJAR FORM 6 ] ?? =.=


assalamualaikum dan salam 1 MALAYSIA . ceh 1 MALAYSIA tuh penting erk ..
nak kongsi sikit ngan kawan - kawan pasal form 6 . pada pendapat korang lha kan .. form 6 nih kurang oke ke ?  kalau kita masuk form 6 kiranya kita tak pandai ke ?
tuh lha kawan-kawan semua . ramai sangat yang berprasangka buruk pada form 6 . sebenarnya form 6 nih bukannya tempat pelajar -pelajar tak pandai ade  jugak yang lebih pandai .. tapi tak nak masuk universiti .. camni lha.. ika tanya korang erk ? POPULAR ke budak - budak yang masuk universiti tuh ? memang POPULAR . tapi POPULAR pada nama jela. kadang - kadang ade yang ase malu nak mengaku yang dia tuh pelajar form 6 . nak tahu kenapa ? kata diorang form 6 nih low kelas . korang tak tahu ape faedahnya kalau kita masuk form 6 . nak tahu ke .. ? meh ika tolong gthu ape yang ika tahu . ika dapat nih pon dari guru - guru ika.. diorang yang info time orentasi hari tuh . hehehe [ IKA PELAJAR FORM 6 TAU ] dengan bangganya .hahaha >.<
1 : form 6 hanya 1 tahun setengah , lepas tuh korang terus boleh buat ijazah .
2 : sekarang form 6 dah buat sistem baru , setaraf ngan matrikulasi .. tak caya ? check dalam google erk..
3 : mudah tuk masuk universiti coz markah form 6 sekarang bukan saja bergantung pada MPM sahaja .. now , markah kerja kursus dari cikgu - cikgu jugak di ambik kira.. betol nih ... coz tahun ika adalah tahun pertama yang ikuti sistem baru ini ... so doakan ika erk .. hehehe
4 : korang tak perlu bayar PTPTN tuk diploma , coz sijil STPM korang dah sama cam diploma... jimat duit , bayar PTPTN nanti blerr korang buat ijazah plak .. hohoho ^__^
tuh saja yang ika nak gthu . kepada yang berbangga coz korang dapat universiti tuh . jangan lha bangga sangat dear , setakat course tendang baik tak payah . baik masuk form 6 lagi .. ade jugak manfaatnya..  takdelha buang masa dengan benda bukan - bukan . tapi tuk pelajar form 6 pon . kalau korang ase korang nak main -main jangan masuk form 6 .. korang tentu akan musnahkan peluang kedua korang ... 
TUK KAWAN KAWAN YANG BERJAYA MASUK IPTA, IPTS DAN MAKTRIKULASI TUH .. IKA DOAKAN KORANG BERJAYA . 
ika nak bertahan di form 6 , jadi tolong jangan hina form 6. memang kami pakai uniform . tapi jangan lupa. nanti di universiti .. kami lha yang akan monopoli. korang ?? GET OUT !! wink . wink .. (:

" Sweet ! Apabila Aisya Ieyka Menaip Entry =)) "

4 ulasan:

icumm berkata...

Tak salah pon masuk form 6..bukan msuk form 6 xleh berjaya
belajar la dekat mne pon,
Universiti bagus mne pon,
Negara mne pon
Kalau tak berusaha untuk berjaya
tak kan berjaya jugak
~Kejayaan tak datang bergolek-golek mcm ayam golek~ nyum2!! ^^y

Nurrul berkata...

Dear , form 6 bukan yer low class... ianya sama saja dengan matrikulasi dan diploma di universiti..
Cumanya ,
matrik adalah short cut * jalan cepat nak habis belajar .. sebabnya hanya 1 tahun belajar.. tapi belajar kena alert , tak atas 3.5 pointer kos nanti kena lelong2 saja...
diploma di universiti pula selama 2-3 tahun... agak lama belajar paling slow.. nie yg buat kita leka duduk jauh dari family.. memang kena berhati2...
manakala form 6 belajar mengambil masa selama 1 tahun setengah...
My father work as form 6 teacher tapi tak pencen , ini melalui pendapat Nurrul..
actually belajar dekat u , matrik or form 6 sekli pun apa yg penting niat dan keikhlasan menuntun ilmu.. :D

*APA2 pun good luck for your study ! :)

AisYa IeyKa berkata...

thanks kakaQ2 semua ,,, ika gthu coz ramai y pandang rendah at form 6 ...

rYnaH zaH berkata...

jgn rase rendah diri . . form 6 pun sama jew ngn yg bljr kt u n kolej tu . . mne2 pun kite bljr tujuan kite tetap samew jew iaitu menuntut ilmu...
dan yang paling penting usaha itu adew .. . bukan semua orang dapat keistemewaan untuk sambung bljt:)

Small Cute Purple Pointer